Vlorë
Vlorë on maaginen rannikkokaupunki Albaniassa, jossa historia kohtaa modernin viehätyksen.
Vlorë
Vlorë (Vlora) sijaitsee Albanian lounaisrannikolla siinä kohden, missä Adrianmeri vaihtuu Joonianmereksi. Se on Albanian kolmanneksi suurin kaupunki ja Vlorën maakunnan pääkaupunki. Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan siellä on liki 80 000 asukasta. Vlorëa kutsutaan myös Valonaksi tai Aulonaksi.
Se on tärkeä satamakaupunki Albaniassa Durrësin lisäksi. Sieltä on matkustajalaivayhteyksiä muun muassa Italiaan Brindisiin useita kertoja viikossa. Lauttamatkan voi käydä varaamassa mm. Direct Ferriesin sivuilta.
Vlorë perustettiin jo 500-luvulla eea Aulon-nimiseksi kreikkalaiseksi siirtokunnaksi, minkä jälkeen se on miehitetty monta kertaa mm. Serbian, Osmanien valtakunnan, turkkilaisten, Italian ja natsisaksan toimesta. Vuonna 1851 Vlorë kärsi huomattavia vahinkoja maanjäristyksessä, johon liittyi myös paikallinen tsunami. Tuhoissa kerrotaan ainakin 200 ihmisen kuolleen.
Vlorëlla on ollut keskeinen merkitys Albanian historiassa, erityisesti maan itsenäistymisen aikana vuonna 1912. Ismail Qemali julisti siellä Albanian itsenäiseksi. Vlorë toimi tällöin myös väliaikaisesti hallituksen istuntopaikkana ja oli hetken aikaa Albanian pääkaupunki.
Albaniassa käytiin lyhyt sisällissota vuonna 1997 taloudellisten ongelmien ja pyramidihuijausten vuoksi. Monet albanialaiset menettivät säästönsä osallistuessaan huijauksiin, mikä aiheutti taloudellista epävakautta ja kansannousun. Protestit laajenivat väkivaltaisiksi yhteenotoiksi erityisesti Vlorëssa. Selkkauksen rauhoittamiseksi tarvittiin mm. YK:n tukea.
Vlorë on kehittynyt huimin askelin viime vuosina, minkä voi huomata vilkkaasta rakentamisesta ja asuntojen hintojen noususta. Vlorëssa on useita kilometrejä rantaviivaa, joka houkuttelee turisteja kaupunkiin sankoin joukoin. Lähistöltä löytyy rantoja niin hiljaisuudesta nauttiville kuin lomasesongin väkipaljoudessa viihtyville.
Neljän kilometrin aamulenkki tai -kävely Vlorën Lungomarella on mahtava kokemus, johon voi yhdistää vaikkapa aamu-uinnin. Turkoosi meri, verkkoja selvittelevät kalastajat, ensimmäiset auringon palvojat, tuoreen leivän tuoksu yhdistyneenä hienoiseen kalan tuoksuun, pelaajia odottelevat tenniskentät ja upeat puistoalueet ovat jotain sellaista, joka kannattaa kokea.
Runsas ja laadukas hotelli- ja ravintolatarjonta takaavat myös turistien viihtymisen Vlorëssa. Suomalaiseen hotellihintatasoon tottuneille Vlorë on paratiisi, jossa voi kuvitella siirtyvänsä astetta korkeampaan elintasoon. Hinnoilla on toki tapana nousta sesonkiaikana Vlorëssa kuten muuallakin Albaniassa, muttei ehkä kuitenkaan niin paljoa kuin esimerkiksi Sarandassa tai Durrësissa.
Vlorëssa kannattaa käydä tutustumassa ainakin vanhaan kaupunkiin, Muradien moskeijaan, Kaninen linnoitukseen sekä Kaninen kylään. Mikäli olet autolla liikenteessä, uusi Vlorën ohitustie on myös kokemisen arvoinen elämys. Mikäli kaipaa adrenaliinia verenkiertoon, saman tien varrelta on huimapäisillä turisteilla mahdollisuus hypätä vuoren päältä tyhjyyteen varjoliitimellä, nauttia upeasta panoraamanäkymästä ja laskeutua Vlorën keskustaan meren rannalle. Tandemliitoa järjestää useampikin yrittäjä.
Kymmenisen kilometriä Vlorën keskustasta on matkaa Zvernëciin, jossa on upeita jyrkkiä hiekkakallioita, jotka syöksyvät mereen useiden metrien korkeudesta. Samalla voi tutustua myös St. Mary’s luostariin, jonne pääsee kaunista mutkittelevaa vanhaa kävelysiltaa pitkin. Keväisin saatat nähdä laguunissa myös ruokailevia pelikaaneja sekä flamingoja. Päivän mittaista veneretkeä Sazaniin ja Karaburuniin kannattaa myös harkita. Matkan varrella tutustutaan mm. Välimeren tunnetuimpiin kuuluvan merirosvo Haxhi Alin luolaan. Arkeologiasta kiinnostuneille on mielenkiintoista nähtävää Apolloniassa, joka sijaitsee noin 35 kilometriä Fierin suuntaan Vlorësta.
Retkeilystä ja vaeltamisesta kiinnostuneiden kannattaa ajaa etelään henkeä salpaavaa vuoristotietä Llogaran kansallispuistoa kohden. Siellä on mahdollisuus eri pituisiin vaelluksiin upeissa maisemissa. Matkan varrella voi poiketa uinnille tai jäätelölle pikkukaupunkiin nimeltä Orikum. Olemme itse usein poikenneet tuossa hiljaisessa kaupungissa viilentymässä Pastiçeri Luani-nimisessä kahvilassa.