Kuzhina Shqiptare

Maut ja tarinat, jotka odottavat löytäjäänsä!

Albania on kiehtova sekoitus itää ja länttä, missä upeat vuoristot kohtaavat Adrian- ja Joonianmeren raikkauden. Tämä näkyy myös Albanian keittiössä. Pieni, mutta monilta osin rikas maa kätkee sisäänsä makuja ja tarinoita, jotka odottavat löytäjäänsä. Silloin tällöin avoimesti ravintola saattaa paljastaa sisimpänsä ja kutsua turistin keittiöönsä tutustumismatkalle kuten kävi kerran Lepenicëssa, kun emme osanneet päättää, mitä ruokaa tilaisimme. Joskus saatetaan suorastaan tyrkyttää jotain ravintolan asiakkaidenkin toimesta. Zvërnecissä pukuun pukeutunut asiakas kaivoi nahkalaukustaan oliiviöljypullon ja käveli sen kanssa pöytämme viereen ja viittoili jotain. Me nyökkäsimme ja mies lorautti samointein pullostaan reilun annoksen öljyä lautasellemme. Tämän tehtyään mies sanoi: ”Good, good” ja käveli hymyn kera takaisin oman seurueensa pöytään.

Nettisivustoilla ja somessa käydään usein keskusteluja Albanian ruokakulttuurista. Monet tuttavani ovat kyselleet minulta, mitä ruokia kannattaa Albaniassa syödä tai miltä maistuu albanialaisittain laitettu lammas. Jotkut sitä vastoin miettivät, onko Albaniassa ylipäätään turvallista syödä.

Lokakuussa 2024 Albanian matkallamme oli monenlaista jännitystä. Juna myöhästyi, kun myrsky oli kaatanut puun raiteille ja jouduimme siirtymään osan matkasta korvaavilla linja-autoilla. Siitä seurasi, että myöhästyimme lentokenttäjunasta Tikkurilassa ja jouduimme ottamaan taksin, joka miltei lentäen kiidätti meidät lentoasemalle. Ehdimme nipin napin koneeseen. Sain ruokamyrkytyksen todennäköisesti junassa nauttimani mozzarellaleivän seurauksena. Säikyttelin lähimmäiseni pyörtymällä lentokoneessa puolisen tuntia ennen Tiranaa. Heräsin lentokoneen takaosasta parin minuutin kuluttua henkilökunnan ympäröimänä: yksi roikotti jalkojani ylöspäin ja yksi kyseli nimeäni ja muita kysymyksiä tajuntani tasoa selvitelläkseen. Oksensin pussin täyteen ja sain kupin sokeroitua väkevää kahvia juotavaksi. Miten sattuikaan, että yksi auttajistani oli Albanian koulu- ja urheiluministeri. Nënë Teresan lentokentällä Tiranassa oloa korjasin yhdellä oluella ja sen jälkeen tuntui jo lomalta! Olin Albaniassa turvassa niin ruokamyrkytyksiltä kuin taskuvarkailtakin!

Minulle monet muut seikat ovat olleet aina matkailussa tärkeämpiä kuin ruokakulttuuri, mutta kieltämättä päivän kruunaa hyvä ruoka jossain viihtyisässä ja kiinnostavassa miljöössä. Kertaakaan  en ole Albaniassa ruoan vuoksi saanut epämiellyttäviä tuntemuksia saati sairastunut. Rokotukset kannattaa tietenkin olla kunnossa matkustipa mihin hyvänsä Suomen ulkopuolelle.

Matkailija saattaa törmätä Albaniassa kielimuuriin, kun varsinkin pienissä ravintoloissa ei ole menuta käännetty englanninkielelle ja kaupoissakin on ruokatarvikkeet varustettu ainoastaan albaniankielisillä etiketeillä. Kääntäjäapit kääntävät huonosti tai eivät ollenkaan albaniaa suomeksi tai englanniksi, vaikka albanian kieli on maailman vanhimpia kieliä. Tällöin voi testata arpaonneaan ja kokeilla riskin ottamista.  Usein riski kannattaa ja saa lopulta eteensä aterian, joka maistuu erittäin hyvältä.

Albaniassa annosten esillepano ei ole yleensä kovin kulinaristista. Lautasella on syötävää ruokaa ja sillä selvä. Annokset ovat usein yksinkertaisia, jotta raaka-aineet pääsevät esille parhaalla mahdollisella tavalla.

Silmänruokaa saa sitten etsiä muualta kuten ravintoloiden miljööstä, jossa on usein estetiikkaa ja kiehtovaa historiaa. Tarjoilijat saattavat joskus innostua suomalaisuudestasi ja päätyä kertomaan Albanian historiaa höystettynä tarinoilla omasta elämästään. Suomalaisuudella on Albaniassa erittäin hyvä kaiku. Suomi kiinnostaa kovasti albaaneja, koska suomalaisia ei vielä kovin usein tapaa Albaniassa. Suomen Natojäsenyys on heillä kyllä tiedossa.

Albania on vastoin tämän päivän ruokasuosituksia lihansyöjien paratiisi, kun taas kasvinsyöjät saavat usein tyytyä salaatteihin. Varsinkin vegaanituotteita on vaikea löytää. Toki tilanne paranee kuukausi kuukaudelta kysynnän lisääntyessä. Grillatut kasvikset ovat herkullisia, joista yleisimmät ovat miedosti maustetut kesäkurpitsa, munakoiso ja paprika.

Olen nähnyt kuvia ravintoloista, jossa tarjoilijat suorastaan lapioivat lihat lautaselle. Lihavartaat ovat maittavia ja makkarat lihaisia. Itse olen joskus tottumattomana tilannut annoksen, jossa oli kaksi huomattavan isoa porsaan kyljystä eikä mitään muuta. Myöhemmin opin, että Albaniassa lisukkeet yleensä tilataan erikseen. Jälkiruoaksi tarjoillaan lähes aina ja usein veloituksetta kauden tuoreita hedelmiä, joten älä poistu välittömästi pöydästä.

Hotelliaamiainen ei ole yleensä samanlainen kuin mihin Suomessa saatat olla tottunut. Aamiaispuffetissa et pääse valitsemaan ateriaasi notkuvilta pöydiltä, vaan tarjoilu on huomattavasti yksinkertaisempaa. Aterian jälkeen huomaat kuitenkin, että et olisi jaksanut yhtään enempää.

Sinun on tyytyminen vaaleaan leipään ja eri makuiseen rasvaan, millä olet tottunut leipäsi voitelemaan. Kun otat ennakkoluulottoman asenteen ja maistelet esimerkiksi maan tavalla paistettuja munia, joissa on oranssin värinen keltuainen, saatat yllättyä. Vaalean leivän päälle kaadat oliiviöljyä ja lisäät hyvää juustoa ja mahtavan makuisia tomaattiviipaleita.

Joissakin aamiaispöydissä sinulta tullaan kysymään, mitä haluaisit syödä ja voit tilata vaikka kakkupalan jälkiruoaksi. Tarjoilijan häivyttyä keittiöön ihmettelet, missähän se tilaamasi kakkupala viipyy. Syy viipymiseen selviää, kun kokki kantaa vastapaistetun herkullisen kakun pöytään. Aamiaisen kruunaa herkulliset hedelmät, jotka eivät todellakaan maistu samalta kuin Suomen marketeista ostetut. Oikeista appelsiineista puristettu mehu on myös sellaista, jota jää kaipaamaan. Pienimmissäkin hotelleissa ja kahviloissa on saatavana monia erikoiskahveja kuten espressoa, americanoa ja cappuccinoa. Jos haluat kahvia, älä tilaa coffeeta, vaan americanon. Mikäli tilaat kahvin, saat espresson.

Päivän tärkein ateria on Albaniassa illallinen, joka nautitaan kaupunkikävelyn eli xhiron yhteydessä. Tällöin katujen varret ja parkkipaikat täyttyvät autoista. Kaiken ikäiset ihmiset lapsista mummoihin ja vaareihin kävelevät tiettyä reittiä kaupungilla ja poikkeavat herkuttelemaan terassien ja ravintoloiden antimista. 

Mereneläviä on tarjolla miltei joka ravintolassa sekä lihaa eri muodoissa. Porsaan lihaakin on saatavilla huolimatta Albanian valtauskonnosta eli islamista. Uskonto ei myöskään vaikuta alkoholijuomien saatavuuteen. Niitä voi ostaa mistä hyvänsä ja miltei mihin vuorokauden aikaan hyvänsä. Tästä huolimatta juopuneita ei tapaa ravintoloissa eikä kaduilla. Turistitkin ilmeisesti ottavat mallia paikallisten juomatavoista. ”Fast foodiin” tottuneet saattavat pettyä, koska Albania taitaa olla ainut Euroopan maa, jossa ei vielä 2024 ollut mäkkäriä. Toki muita hampurilaisia on tarjolla ja KFC-ravintoloista kanavaihtoehtoja löytyy.

Kaupassa ruokatarvikkeiden hinnat ovat nousseet miltei Suomen hintojen tasolle lukuunottamatta vihanneksia, juureksia ja hedelmiä. Ravintolassa syksyllä 2024 neljän hengen seurue söi 40 – 60 euron hintaan, mikä ei ole mielestäni kova hinta ottaen huomioon, että ruoka on sisälsi salaatit, pääruoan ja juomat sekä jälkiruoan. Ero kauppojen ja ravintoloiden hinnoissa johtunee matalista palkoista, jolloin ruoan valmistamisesta ei synny kustannuksia kuten Suomessa. Olen kuullut, että viime aikoina on ollut havaittavissa voimakasta hintojen nousua varsinkin sesonkiaikoina (heinä ja elokuu) suosituissa turistikaupungeissa kuten Sarandassa. Välttämällä pääkatujen ravintoloita voi silloinkin syödä hyvinkin edullisesti.

Seuraavassa esittelen Albanian keittiölle tyypillisiä ruokia, joilla on hyvä aloitella makumatkaa. Reissu reissulta on sitten mahdollista tutustua perusteellisemmin Albanian runsaaseen ruokaperinteeseen, joka on osaksi maan omaa ja osaksi muualta Balkanilta lainattua. Hyviä nettisivustoja on tästä aiheesta mm. Etichotellien sivusto, jota osaksi tässä lainailen. 

 

Tavë Kosi (paistettu lammas ja jogurtti)

Lammasta kirpeällä jogurttikastikeella. Raaka-aineet hankitaan yleensä paikallisilta lähitiloilta. Tämä on ehkä se ”must-ruoka”, joka pitää Albaniassa käydessä nauttia.

Fërgesë (juustosta ja paprikoista valmistettu muhennos)

Tätä on mahdollista saada myös lihaisana, mutta kasvissyöjät voivat nauttia lihattomasta versiosta.

Maustamiseen käytetään yrttejä kuten minttua, oreganoa tai basilikaa.

Qofte me kungull (kesäkurpitsalettuset)

Qofte me kungull on herkullinen ja helppotekoinen kasvisruoka, joka koostuu pääasiassa raastetusta kesäkurpitsasta, mausteista ja jauhoista tai muista sitovista aineksista, jotka paistetaan pannulla kullanruskeiksi.

Ruoka on loistava vaihtoehto kevyelle aterialle, alkupalalle tai osaksi kasvisruokabuffettia.

Byrek (suolainen piirakka)

Filotaikinasta valmistettu piirakka, jonka täytteenä voidaan käyttää pinaatilla, juustolla tai jauhelihalla. Byrekiä on saatavana joko kierteisenä tai perinteisenä piirakkana.

Vakiovälipala, jonka nautin yleensä heti laskeuduttua lentokentälle joko oluen tai cappuchinon kera.

Baklava 

Baklava on perinteinen Lähi-idästä ja Balkanilta lähtöisin oleva erittäin makea jälkiruoka. Se valmistetaan ohuista filotaikinakerroksista, jotka ladotaan vuokaan vuorotellen murskattujen pähkinöiden, kuten saksanpähkinöiden, pistaasien tai hasselpähkinöiden kanssa.

Koko komeus kostutetaan voilla, paistetaan kullanruskeaksi ja lopuksi valellaan makealla siirapilla tai hunajalla, joka maustetaan usein sitruunalla, ruusuvedellä tai kanelilla.

Qofte (yrteillä maustetut lihapullat tai jauhelihapihvit)

Erittäin suosittu katukeittiöiden ruoka Albaniassa ja Balkanilla.

Qofte tarjoillaan usein yksinkertaisesti esimerkiksi tuoreen leivän, salaattien, grillattujen vihannesten tai jogurttipohjaisen kastikkeen kanssa.

Photo: Paul Rößner Rosner

pule fshati me pilaf (kanaa riisin kera)

Tässä maukkaassa annoksessa yhdistyvät pehmeäksi kypsennetty kana ja maustettu riisi. Tämä ruoka on erityisen suosittu maaseudulla ja edustaa kotitekoista, perinteistä albanialaista ruokakulttuuria.

Paçe (eläimen päästä tehty keitto)

Perinteinen albanialainen keitto, joka valmistetaan eläimen päästä, erityisesti naudan-, lampaan- tai sianpäästä. Erityisesti valmistuksessa käytetään poskilihaa ja aivoja. Paçe tarjoillaan yleensä kuumana, tuoreen leivän kanssa. Joissakin versioissa päälle ripotellaan persiljaa tai lisätään lusikallinen valkosipulijogurttia.

Olen kuullut kerrottavan myös, että paçea käytettäisiin juhlimisen jälkeen myös krapulan hoitamiseen.

Peshk i Pjekur me Hudhra (uunissa paistettu kala valkosipulilla)

Yhtenä esimerkkinä Albanialaisesta kalaruoasta voisi toimia tämä herkullinen ruoka, joka valmistetaan yllättäen useimmin makean veden kaloista, kuten taimenesta tai karpista. Kala maustetaan valkosipulilla, persiljalla, tomaateilla ja oliiviöljyllä ennen paistamista. Yleensä rannikkoseuduilla käytetään kalaruokien raaka-aineina merikalaa, mutta tämä ruoka on peräisin Pohjois-Albanian Shkoderista, jossa on viljelty kalaa Shkodranjärven alueella.

Salate Deti (mereneläväsalaatti)

Tämä salaatti sisältää usein sekoituksen mereneläviä, kuten rapuja, simpukoita ja kalmaria, yhdistettynä tuoreisiin vihanneksiin. Salaatti maustetaan lopuksi sitruunamehulla ja oliiviöljyllä.

Raki (alkoholijuoma)

Lopuksi mainittakoon raki, joka ei siis ole ruoka vaan alkoholijuoma. Siihen törmää väistämättä jokaisella Albanian matkalla. Sitä voidaan pitää eräänä albanialaisen vieraanvaraisuuden symbolina. Sitä voidaan tarjota sinulle miltei missä vain, kun olet tekemisissä paikallisten ihmisten kanssa. Sitä saatetaan tarjota sinulle myös tarjota ravintolassa ruoan kanssa.

Rakilasillinen on intiimi tie sosiaalisiin rituaaleihin ja sen nauttiminen voi yhdistää sinut Albanian kulttuurisiin perinteisiin.

Itselleni yllättävimmän rakihetken koin, kun karttaa seuraten menimme lokakuussa mielenkiinnosta eräälle leirintäalueelle ja huomasimme sen olevan suljettu. Olimme juuri kääntymäisillämme portilta takaisin, kun huomasimme jonkun viittoilevan meille. Leirintäalueen isäntä pyysi meidät tutustumaan ja istutti pihapöytään. Samoin tein hän toi pienet lasit ja rakipullon pöytään.

Rakia valmistetaan yleisesti maatiloilla tislaamalla viinirypälemehusta, mutta joskus myös luumuista tai muista hedelmistä.