Albanian kieli

Shqip

Albania on indoeurooppalainen kieli, mutta sillä ei ole läheisiä sukukieliä. Albaniaa on kahta päämurretta: pohjoisalbanialaista gegiä ja eteläalbanialaista toskia.

Albanian kieli on suunnilleen saman kokoinen kieli kuin suomen kieli. Albaniaa voi kuulla puhuttavan useissa maissa, koska suurin osa albaaneista asuu nykyään muualla kuin Albaniassa. Pääosa kielen puhujista asuu Balkanilla mm. Kosovossa, Makedoniassa ja Montenegrossa. 

Albanian kieli näyttää kummalliselta kirjoitettuna. Vielä kummallisemmalta se kuulostaa puhuttuna. Sivun alareunasta löydät videolinkkejä, joista kuulet oikeaa ääntämystä.

Ë-kirjaimen kirjoittaminen Macilla vaati Googlettamista, mutta vastaus muutaman yrityksen ja erehdyksen kautta löytyi ja vaivannäkö palkittiin. Nyt ei tarvitse enää kopioida valmista merkkiä 🙂 Yksi tapa ë:n kirjoittamiseksi: Vaihda näppäimistö englannin kieliseksi ja paina pitkään e-kirjainta. Valitse aukeavasta valikosta oikea merkki ja näin saat pisteet kirjaimen päällä näkyviin.

Albaniaa voi Suomessa opiskella ainakin: Kalliolan kansalaisopistossa. Lisäksi on saatavilla nettikursseja esim. Opi Albaniaa ilmaiseksi. Toinen vaihtoehto on Lingo.

Numerot albaniaksi

0 zero

1 njё

2 dy

3 tre

4 katёr

5 pesё

6 gjashtё

7 shtatё

8 tetё

9 nёntё

10 dhjetё

11 njёmbёdhjetё

12 dymbёdhjetё

Albaniankielisiä fraaseja

Po = Kyllä

Jo = Ei

Mirësevini = Tervetuloa!

Përshëndetje = Hei!

Si jeni = Miten voit?

Mirupafshim = Näkemiin!

Faleminderit! = Kiitos!

Unë quhem... = Minun nimeni on..

Flishni anglisht? = Puhutko englantia?

Nuk flas shqip! = En puhu Albaniaa.

Tässä linkki hauskaan nettikurssiin.