Kirjallisuutta

Albania tutuksi sohvamatkalla

Pirjo Mellasen ensimmäinen matkakirja Matkustin Albaniaan on kirjoitettu vuonna 2012, jolloin Albania täytti 100 vuotta. Siinä on päiväkirjanomaisesti kerrottujen tapahtumien lisäksi myös suomalaisille tarkoitettu pieni sanakirja. Painettua kirjaa on pieni erä jäljellä ja se on saatavana myös e-kirjana.  

”Kirjan realistisen kerronnan takia päätin tutustua maahan, siinä on kerrottu myös negatiiviset kokemukset. Nyt olen itsekin ostanut asunnon Albaniasta!”

Mirësevini! Tervetuloa ystävällisten ihmisten maahan, sadunhohtoisten vuorten Albaniaan!

Pirjo Mellasen toinen matkakirja Albaniasta kertoo arjen vaikeuksista ja maan tavoista, jotka matkailijan on hyvä tietää, mutta se kertoo myös ihanista auringonnousuista tummien vuorten takaa, onnellisista päivistä turkoosin meren rannoilla, retkistä pikkukyliin, vanhoihin luostareihin ja kirkkoihin.

Retkillä löytyy ravintoloita mitä oudoimmista paikoista ja tuntemattomien vieraanvaraisuus yllättää väsyneet kulkijat. Toisaalta ulkomaalaiset joutuvat oikaisemaan paikallisten vääriä käsityksiä ja epärealistisia odotuksia opiskelusta ja työstä Pohjoismaissa – aivan samoin kuin suomalaisten ennakkoluuloja Albaniasta. Kymmenen Albanian-vuoden jälkeen Mellaset ovat juurtuneet yhä syvemmälle toiseen kotimaahansa.