Kirjallisuutta

Albania tutuksi sohvamatkalla

Albania matkaopas 2020

Albania on kiehtova maa, johon yhä useampi suomalainen matkailija haluaa tutustua. Maalla on paljon muutakin tarjottavaa kuin edullinen hintataso ja lämmin ilmasto.

Albania: matkaopas 2020 on tiivis ja tuore tietopaketti, joka on täynnä hyödyllistä informaatiota albanialaisesta kulttuurista, erilaisista nähtävyyksistä, ravintoloista, majoitusvaihtoehdoista, ostosten tekemisestä, liikenneyhteyksistä, luonnosta ja monesta muusta matkailijaa kiinnostavasta aiheesta.

Runsaat käytännön vinkit ja vihjeet auttavat tekemään matkasta Albaniaan antoisan, mukavan ja helpon.

Vapaa, Lea Ypi

Vaikuttava, mustan huumorin sävyttämä muistelma­teos suljetusta Albaniasta.

Lea Ypi varttui 1980-luvun Albaniassa, stalinismin ikeessä. Maasta pääsi pois vain pakenemalla. Elämää hallitsivat niukkuus ja jonot, teloitukset sekä kaikkialle näkevä salainen poliisi. Lealle Albania oli kuitenkin lämmin koti, jossa naapurit auttoivat toisiaan.
Vuonna 1990 kaikki muuttui liki yhdessä yössä. Stalinin ja Hoxhan patsaat kaadettiin, ja ihmiset saivat äänestää ja puhua mitä halusivat. Samalla maa ajautui konkurssiin ja väkivalta levisi kaduille.
Mukaansatempaava myyntimenestys kertoo nuoresta tytöstä keskellä maailmansa luhistumista. Teos kysyy, mitä vapaus ja demokratia todella ovat.

Atena-kustannus


”Kyynisyyttä ja poliittista apatiaa vastaan taistelemisesta tulee jotakin, mitä joku voisi kutsua moraaliseksi velvollisuudeksi. Minulle se on enemmänkin velka, joka minun on maksettava menneisyyden ihmisille. Kirjoitin tarinan, koska halusin selittää, hieroa sovintoa ja jatkaa taistelua.” Lea Ypi

STTINFO

Lisätietoa: Anun ihmeelliset matkat

Pirjo Mellasen ensimmäinen matkakirja Matkustin Albaniaan on kirjoitettu vuonna 2012, jolloin Albania täytti 100 vuotta. Siinä on päiväkirjanomaisesti kerrottujen tapahtumien lisäksi myös suomalaisille tarkoitettu pieni sanakirja. Painettua kirjaa on pieni erä jäljellä ja se on saatavana myös e-kirjana.  

”Kirjan realistisen kerronnan takia päätin tutustua maahan, siinä on kerrottu myös negatiiviset kokemukset. Nyt olen itsekin ostanut asunnon Albaniasta!”

Kustantaja: Reunalla.fi

Mirësevini! Tervetuloa ystävällisten ihmisten maahan, sadunhohtoisten vuorten Albaniaan!

Pirjo Mellasen toinen matkakirja Albaniasta kertoo arjen vaikeuksista ja maan tavoista, jotka matkailijan on hyvä tietää, mutta se kertoo myös ihanista auringonnousuista tummien vuorten takaa, onnellisista päivistä turkoosin meren rannoilla, retkistä pikkukyliin, vanhoihin luostareihin ja kirkkoihin.

Retkillä löytyy ravintoloita mitä oudoimmista paikoista ja tuntemattomien vieraanvaraisuus yllättää väsyneet kulkijat. Toisaalta ulkomaalaiset joutuvat oikaisemaan paikallisten vääriä käsityksiä ja epärealistisia odotuksia opiskelusta ja työstä Pohjoismaissa – aivan samoin kuin suomalaisten ennakkoluuloja Albaniasta. Kymmenen Albanian-vuoden jälkeen Mellaset ovat juurtuneet yhä syvemmälle toiseen kotimaahansa.

Kustantaja: Reunalla.fi

Albania (Enchantment of the World)

Learn about the country’s history, culture, people and much more
Located along the west coast of Europe’s Balkan Peninsula, Albania is a nation that has experienced tremendous changes in recent decades. Once a communist nation, its current government was established after a revolution in the early 1990s. Since then, it has been steadily growing and changing. Readers will find out what it is like to live in Albania today, explore the country’s long history, and get an insider’s view of its towns, cities, and wilderness.

 Tiranan sydän

Palkitun kirjailijan henkeäsalpaava romaani matkasta Euroopan ja ihmisen laidalta toiselle

1990-luvun alun Tiranassa nuori Bujar menettää isänsä, ja hänen paras ystävänsä Agim tuntee olevansa väärässä ruumiissa. Kommunistinen diktatuuri Albaniassa on päättynyt, ja maa kurottaa kohti Eurooppaa. Yhteiskunnan romahduksen aikaansaama kaaos saa pojat ottamaan kohtalon omiin käsiinsä: pakenemaan rannikolle aikeenaan päästä länteen.

Rooma, vuosituhannen loppu: nuori mies on valmis tekemään ja sanomaan mitä tahansa saadakseen uuden nimen ja uuden alun. Puolen maailmaa kierrettyään hän asettuu Suomeen. Mitä kaikkea ihmisen on
uhrattava tullakseen omaksi itsekseen?

Tiranan sydän